Att sörja det som inte blev

Företagare i praktiken

Jag brukar säga att det är tur att jag inte visste vad det innebar att driva företag i verkligheten –  för då hade jag aldrig startat mitt företag. Och detta trots att jag varit företagsrådgivare och arbetat med entreprenörskapsfrågor i många många år innan dess.

En oväntad vändning

Jag hade precis tagit mig över ytan när pandemin slog till. Efter flera år av etablering hade jag nu ett antal lite större kunder och uppdrag som sträckte sig över tid. Sen kom Coronan – och nu störtdök det. Flera planerade jobb och processer bokades av helt eller sköts upp.

Utveckling… nja det får vänta! Nu gällde överleva och ta sig igenom krisen, för de flesta. Många tjänstepersoner skulle i stället vänja sig vid hemarbete och passade på att andas ut en stund i en annars lite för hektisk vardag.

Fotocred: Mikael Ström

Vilande bolag

Efter ett tag utan vändning kände jag att det var för tungt att kämpa i motvind och tog ett tufft beslut i att lägga bolaget vilande och gå på a-kassa (som jag så smart betalat in till) Mitt bolag var tyvärr inte berättigat till statens krisstöd som togs fram.

Med det vände jag blicken åt ett annat håll, försökte att inte oroa mig utan istället fokusera på att boka in möten med bra personer.

Det blev fina samtal med mycket lärande. Om det kunde leda till att någon ville anställa mig toppen, anlita mig jamen visst då var det bara att öppna upp bolaget igen…Problemet var bara att det knappt gick att boka in möten, folk hade fullt upp med att hantera sin situation, många hade besöksförbud…

Mellan mötena ägnade jag mig åt familjelogestiken, min son var hemma länge med hosta och utan tester fick han inte gå tillbaka till skolan. Min pappa blev ganska svårt och långvarigt sjuk i Covid, många telefonsamtal blev det.

I efterhand skulle jag kalla det kaosartat. Det kändes inte så då men nu när jag ser tillbaka kan jag se hur jag ständigt var beredd. Redo att hantera nästa lilla kris.

Det blev inte alls som jag hade tänkt mig. Företaget var inne på sitt fjärde år och skulle i min värld mogna till sig och businessen lossna på riktigt. Jag hade sett fram emot att få lite större utväxling på det jag byggt upp. Men icke. Ett misslyckande.

Efter regn kommer sol

Efter a-kassa kommer… skog!  Jag började samarbeta med en partner kring SKOGEN och jag fick äntligen öppna bolaget igen för att kunna börja fakturera för mina guidade skogsbad och företagsevent. Gick in i sommaren utan lön men med uppdrag jag blev hög på. Och på den vägen är det. Det rullar igen. Eller åtminstone möts vi på riktigt, jag fakturerar igen och har kunder som planerar för det större.

Bilden är från en guidning jag gör för ett företag ute på Lida.

Jag har behövt sörja det som inte blev men har också verkligen sett att det här blev på ett sätt som gav mig andra möjligheter.

Och vi överlevde. Mat på bordet, tak över huvudet och friska. Och obetalbara erfarenheter rikare när det kommer till tålmodighet.

Tack mina fina mentorer& partners Anne-Lee och Liselotte som övade tålamod med mig – tillsammans är vi starkare! Tack alla Story-systrar jag tryggt fått labbat med i en otrygg tid. Tack Staffan för att du investerade i mig och vår familj. Utan er vet ja inte vart jag varit i allt detta…  Också tack till Julia på Lida Friluftsgård & Konferens för fantastiskt samarbete under lite kluriga omständigheter och tack Cajsa för att du tänkte på mig och tipsade, ledde till en fin vändning.


Den här bloggen är en av flera i en serie jag delar under jubileumsveckan, mitt företag fyller fem år!!! Här kan du läsa om varför jag vill dela med mig.

Vill du läsa mer om hur jag jobbar och tänker hittar du min hemsida här.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.