Ryt om Fatcats och Gatekeepers

Entreprenör har blivit ganska rätt. Idag förknippas inte entreprenörer med Joakim von Anka och hans pengasamlande i bingen. Nä, nu är vi entreprenörer faktiskt en del av samhällsbygget som ska bidra till tillväxt och innovation. I mitt företag är det kunskap och stöd med införandet av bra arbetssätt som jag tänker ska bidra. Jag tror ju blint på min ”metodik” och att den kan göra stor skillnad för både personer och hela samhället och jag har sett under åren att det fungerar – på riktigt.

Och så möts jag då av dem med makt. Som antingen inte vet om att de har stor makt, absolut inte ser sitt ansvar i att ha stor makt eller de som vet om det – och älskar att utnyttja den. Klassiska Fatcats och Gatekeepers.

Och nu kommer mitt första ryt sedan jag startade bloggen:

Väck alla Fatcats och avsätt alla Gatekeepers!

Vad är nu en Fatcat kanske du tänker: jo det är en person som har en maktposition men inte använder sin makt för att göra gott och nytta. Utan istället själv är mest nöjd och belåten. Har det ganska trevligt och förutsägbart på sin plats i solen. Och åren går…. Ja ni fattar.


Låt oss väcka alla Fatcats, det är faktiskt inte ok att sitta av sin tid när man har kompetens och är i en position nog att kunna göra något framåtriktat med den. Oftast avlönad med skattemedel.

Sedan jag startade mitt företag har jag också stött på ett otal så kallade Gatekeepers. Det är de som vaktar grindarna. I mitt fall ingångarna till pengar och nätverk, som är avgörande för Start-ups. De här personerna är övertygade om att de har den rätta kunskapen, den verkliga analysen och den korrekta mallen för framgång. Jag vill bara upplysa dem om att ingen, inte ens de, kan veta allt och vara längst fram när man knappt rör sig utanför sin ruta. En urvalsmall med 30 år på nacken är inte heller det som kommer göra Sverige världsledande eller innovativt.

Så byt attityd eller lägg ner! Vi är många som fastnar i grindarna/mallarna/manualerna och lillagumman attityder (går även att utsätta män för har jag förstått).

Lite osäker på om jag tror på ryt. Men jag vet att jag tror på er alla modiga som nyttjar er makt till att driva bra utveckling och inte stannar där det är enbart trevligt. Kör hårt och smitta fler med ert mod!

 

(Bildcred Lejonryt: liu.se. Teckning Fatcat: Caroline Palm)

2 svar på ”Ryt om Fatcats och Gatekeepers”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.